
Hamilelikte Zeka Geliştiren Yiyecekler
Gelişmekte olan beynin beslenmesi anne karnında başlıyor. Beslenme sorunu olan bölgelerde bunun bebeklerin zekasına etki ettiği bilinen bir gerçek. Fakat bizim ülkemiz gibi daha iyi şartlara sahip olan bölgelerde bu sorun yanlış beslenme olarak karşımıza çıkıyor. Hamilelikte düşük karbonhidratlı beslenmenin önemi gittikçe daha iyi anlaşılırken, bu temel prensibin yanında özellikle tüketilmesi gereken gıdalar var.
- Yağlı Balıklar… Haftada iki kez veya daha fazla omega 3 yönünden zengin balıkları tüketen hamilelerin bebeklerinin IQ’su anlamlı derecede yükseliyor.
- Yumurta… İçerdiği kolin beyin gelişiminde rol oynuyor, ayrıca demir yönünden zengin olması düşük kilolu doğumları önlüyor.
- Yoğurt… Yüksek protein içeriği ve barsak florasını düzenlemesi önemli. Barsak florası son dönemlerde otizm ile ilişkilendiriliyor.
- Baklagiller… Kan şekerini ani yükseltmeden düzenliyor ve yüksek demir içeriğiyle beyin gelişimine katkı sağlıyor.
- Yaban Mersini… Yüksek antioksidan içerdiği için beyin gelişimini destekliyor.
- Peynirler… D vitamini kaynağı… D vitamini eksikliğinin bir çok beyin hastalığına yol açtığı biliniyor… Güneşlenme de ihmal edilmemeli.
- İyotlu Tuz.. İyot eksikliğinin zeka gelişimine zarar verdiği biliniyor.Özellikle ilk 3 ay önemli.
- Yeşil sebzeler… Folik asit içeren ıspanak-pazı gibi sebzeleri tüketilmesi otizm, spina-bifida gibi nörolojik hastalıklara karşı koruyucu.
Doç Dr BarışEkici. www.cocuk-norolojisi.com