Kitabımız çıktı…
Otizm bir hastalık mı? Yoksa yüzlerce-binlerce hastalığın bir bulgusu mu? Otizm bir hastalık değil, bir sonuç. Bir çok hastalığın ortaya çıkardığı bir sonuç. Altında karmaşık genetik nedenlerin yattığı bir durum. Bu küçük kitap karmaşayı basite indirgemeye çalışıyor. Temel kavramlardan alternatif tedavilere otizmle ilgili bir çok konuyu akıcı şekilde anlatmaya çalıştık. Fırından yeni çıkmış, dumanı üzerinde bilimsel çalışmaları sizin için derledik. Gerçek bilginin peşinde olanların seveceğine inanıyoruz.
Katkıda Bulunan Yazarlar
Ali Evren Tufan, Doçent Doktor, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı
Ayşe Nurcan Cebeci, Doçent Doktor, Çocuk Endokrinoloji Uzmanı
Aytek Bulat Şık, Yrd. Doçent Doktor, Kadın Sağılığı ve Hastalıkları Uzmanı
Eftal Geçgil, Uzman Diyetisyen
Feyza Kutlu, Çocuk Gelişim Uzmanı
İlkay Çolapkulu, Uzman Fizyoterapist
Nuran Demir Samurcu, Uzman Doktor, Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzmanı
Seda Özcan, Çocuk Hemşiresi
Serhat Güler, Uzman Doktor, Çocuk Nörolojisi Uzmanı
Şerife Sezen Aksu, Çocuk Gelişim Uzmanı
Tuğçe Aksu Uzunhan, Uzman Doktor, Çocuk Nörolojisi Uzmanı
Otizm çağımızın salgın hastalıklarından biri…
Doç Dr Barış Ekici’nin Tüm Otizm Yazıları için

Otizm spektrum bozuklukları dil gelişimde anormallik, sosyal beceride yetersizlik ve aynılıkta ısrar ile karakterizedir.
Amerika Birleşik Devletlerinde her 68 çocuktan birini etkileceyecek kadar sıklığı artmıştır.
Otizm spektrum bozukluklarının sıklığı 2000’li yıllarda dramatik artış göstermiştir. Buna yol açan nedenlerin başında anne karnındaki bebeğe etki eden çevresel faktörler (ilaçlar, kimyasallar, elekromanyetik dalgalar vb.) gelmektedir. Son yıllarda normal doğum yönetiminin otizimden koruyucu olabileceğine dair kanıtlar bulunmaktadır.
Bazı nörolojik ve genetik hastalıklar da doğum sonrasında otizme yol açabilir. Otizm spektrum bozukluğu gösteren çocuklarda bu hastalıkların saptanması, özgün tedavileri olması açısından önemlidir. Her 100 otizmli çocuktan yaklaşık 15’inde tanı konulabilir bir neden saptanabilir. Bu hastalarda EEG, metabolik tetkikler ve MR inceleme yapılması önerilmektedir.
Doç. Dr. Barış Ekici
Otizmde bulmacanın bir parçası Folat mı?
Otizm spektrum bozuklukları tanısı alan çocukların sayısı çığ gibi büyürken, nedenleri hakkında bilim insanları da nefes almadan çalışıyor.
Son zamanlarda otizmli çocuklarda folat metabolizma ve taşıyıcı bozukluğunun sağlıklı çocuklara oranla çok daha sık görüldüğü ortaya konuldu. Folat bir çok biyokimyasal ve yapısal mekanizmada önemli rolleri olan bir vitamin. Tanımlanan durumun tam adı ise serebral folat eksikliği, yani beyinde folat vitamini eksikliği. Folat metabolizma bozukluğunun otizm benzeri bir tabloya yol açtığı zaten biliniyordu, fakat beyine folat taşıyan mekanizmaların otizmli çocukların çoğunda bozuk olduğu yeni saptandı.
Otizm spektrum bozukluklarının sıklığı son yıllarda artıyor, Benzer şekilde otoimmün hastalıklarda artış gösteriyor. Çocuklarımız gittikçe artan sıklıkta alerji bulguları gösteriyor. Bir çok aile inek sütü alerjisiyle uğraşıyor. Benzer şekilde otizmli çocuklarda beyne folat taşıyan mekanizmanın alerji benzeri bir durum nedeniyle çalışmadığı gösterildi.
Daha çarpıcı olan ise bu çocuklara beyne başka şekilde girebilen folat türevleri verildiğinde ise dramatik yanıtlar elde edilmesi. Özellikle alerjik testleri pozitif çıkan çocuklarda otizm belirtilerinin tamamen gerileyebileceği bildirilmiş.
Bunlar umut veren fakat oldukça yeni bulgular. Daha büyük çalışmalarla kontrol edilmesi gerekli. Peki beklemeden bu ilaçları kullanabilir miyiz diye merak ediyorsanız…
Sonuçta yan etki profili düşük bir vitamin olan folat türevlerinin denenebileceğini düşünüyorum…
Epilepsi (Sara), Otizm, Serebral Palsi, Ketojenik Diyet, Başağrısı, Gelişimsel Gerilik
Çocuk Nöroloji doktoru Doç Dr Barış Ekici’nin bilgilendirici Çocuk Nörolojisi sitesidir.
Merhaba hocam benim 2.5 yaşında bir kızım var 2 ay önce denge bozukluğu yaşadı 2 dakika düZelmedi yürümede zorluk çekti acile gittik önemli bişey değil diyip gönderdiler aynı şey bugünde yaşandı bunun için doktordan sıra aldım ama sizden fikrinizi öğrenmek istiyorum.Teşekkürler iyi günler
BeğenBeğen
Esra Hanım çocuk nörolojisi uzmanına ulşamalısınız. Geçmiş olsun.
BeğenBeğen
merhaba benim 10 yasında oğlum var Mehmet poyraz 7 yıldır farklı dr gittik .son 1 yıldır tedavi uygulanmıyor.ergenlik öncesi Barıs beyın görmesini istiyorum a tipik otizm diyende oldu hic bir seyi yok diyende ..şimdiden sonra barış beyle devam etmek istiyorum.
BeğenBeğen
Sevim Hanım selamlar. 0542 286 15 25 den sekreterime ulaşın lütfen. Size yardımcı olacaktır. Geçmiş olsun
BeğenBeğen
Hocam merhaba oğlum 32 aylık adıyla seslenınce bakıyo komut alıyo ama sadece kelıme soyluyo ama her dedıgımızı anlıyo bıze tanıyo cok zekıce hareketleri var bız konuşurken ağzımıza bakıyo cok sinirli bi cocuk ıstedıgı seyı ıh ıh yaparak anlatıyo elındekını anneye babaya ver dedıgınde verıyo cocuk psıkıyatrıstıne goturdum otızm degıl konusması gerı hıperaktıf dedı ve kres onerdi 3 ay sonra baska bı doktor daha görsün ıstedım baska bı cocuk psıkıyatrıstıne gıttık orda doktoru yabancıladı oyuncaklarla oynadı topu ver dedı verdı hatta ayağıyla vurdu topu anneye ver dedı verdı kapıyı kapa dedı kapadı zıplıyo ve konusmuyo dıye atopık otızmden suphelendı ozel egıtımı yolladı zıplaması sevındıgı zaman Musul çaldığında yapıyo sureklı yapmadığını soledım anne demıyo dedı dedıgını soledım benım dedıgımı yapmıyo benle ıletısım kurmuyo dedı veb bana cocuguna hastalık kondurmayan anne muamelesı yaptı gelısım testı hersey normal sadece konusması 20 aylık olarak çıktı aılelerın kabullenemediğini soledi baska docent cocuk psıkıyatrıstıne gıttık cok uzun muayene once aıleyı dınledı oglumu kontrol ettı konuşması gecıkmıs otızm degıl bol bol çocuklu ortam gırıcek ve kres mutlaka gıdıcek dedı oğlumda otızm olabılır mı 2 doktor yok dedı bırı var dıyo bırde norolojı olarak sıze danısmak ıstedım
BeğenBeğen
Tuğçe Hanım Selamlar. Çok güzel anlatmışsınız durumu. Konuşma geriliği dışında bir probleminiz yok gibi anladım. Yoluna gireceğini düşünüyorum. İyi günler
BeğenBeğen